Reiseblogg

Kroatia er mer en bare strandliv og sommer.                                                  15.03.2019

 

Gastronomiske opplevelser.

Er du glad i mat og vin? Kroatia mye å by på for deg som setter pris på gode lokale smaker og håndverk.

Uansett hvor i Kroatia du reiser, har de sine lokale råvarer og egenproduserte produkter. Det kan derfor være lurt før reisen å søke opp hva byen eller området du skal besøke er kjent for.

Zadar regionen har de siste årene utviklet og åpnet opp flere restauranter med forskjellige tema, vin produksjonene har åpnet for omvisninger og prøvesmaking samt to av restaurantene har fått Michelin Plate.  På disse restaurantene kan få servert lokal mat og vin uten at det koster skjorta. 

På Hotell Bastion, restaurant Kastel som ligger midt i hjertet av Zadar kan du spise Michelin rekommandert mat fra kun 10 euro.

I Zadar har de også fra 2018 åpnet et eget matlagingskurs for deg og dine venner eller familie, for de som er interessert i å lære seg å lage tradisjonell mat av de beste kokkene i landet.

Her starter dagen med en omvisning på de lokale markedene hvor råvarene kjøpes, en liten runde med prøvesmaking før man videre går til lokale hvor maten skal tilberedes i hyggelige omgivelser.

 

Ta kontakt her dersom du kunne tenkt deg en slik opplevelse.

 

Kroatiaturer AS organiserer også vin smaking og omvisning i dette området.

“Degarra winery Zadar” 

 

Istra.

Hvem andre elsker mat fra istra? Denne regionen er kjent for sine smaker og aromaer. Noe av det som er mest kjent i dette området er olivenolje, sjømat, vin og trøffel.

Siden 1929 har Motovun skogen vært kjent for hvit og svart trøffel. I denne landsbygden på en liten topp, med fantastisk utsikt over deler av Istra. her kan du være med på trøffeljakt, nyte et rolig opphold på spa hotell eller ta en dagstur på besøk hos en av de beste trøffel restaurantene.

 

«Konoba Mondo»                                                              «Trøffel risotto»                                                        » Lokal trøffel med olivenolje»

 

 

 

Skjærgårdscruise 2018

 

Siste dag

Dag 5.

Etter frokost legger vi til kaien i Split. Gjestene klemmer og tar sitt farvel med hverandre før de går i land.

Kapteinens middag

Dag 4.

Når vi står opp til frokost har cruise båten allerede forlatt havnen, og vi er på vei mot Milna på øya Brac. Bølgene kjennes i dag og i følge programmet skulle vi stoppet på Solta for et svømmestopp, det blir avlyst grunnet sterk strøm og bølger.

Dette gjør da ingenting, vi setter kursen rett mot Milna hvor vi får bedre tid til og utforske den koselige landsbyen.

Så koselig å utforske de små gatene!

Når vi ankommer Milna har bølgene gitt seg og solen kommer frem. Noen velger å ta en tur på stranden mens andre kjører på en liten sightseeing tur på lokale vingårder.

Hos en av de lokale bøndene på Milna får man prøve ut hva de har av lokalprodusert mat; olivenoljer, likør, vin, ost og spekemat, samt kjøpe med seg produkter hjem.

Bondens marked, egenproduserte viner og oljer er noe landsbyen har og tilby.

I dag blir en bra dag! Kroatia-Island spiller mot hverandre i VM og kapteinens avskjedsmiddag arrangeres på båten. Det er god stemning i matsalen med en fantastisk 4 retters middag og fotballkamp på storskjerm.

Gjestene synger, kapteinen taler og stemningen er til å få gåsehud av!

For en opplevelse!! Nasjoner som Mexico, Australia,New zealand, USA og Norge er en god blanding og vi er blitt som en familie etter 4 dager på cruise.

Med Kroatia seirende ut av fotball kampen og en velykket middag, senkes lysene og musikken settes på og alle gjestene inkludert kapteinen og hans flotte fru går ut på dansegulvet.

Vi kan trygt si at dette har vært en velykket tur og det blir ikke lenge til neste cruise!

Den blå grotten

Dag 3.

Etter frokost setter vi kurs mot Bisevo Blue Cave, grotten som har så lav inngang at vi ikke vet om vi kan entre før samme morgen som ankomst. Vi får heldigvis en god nyhet fra Felix at vi kan besøke den kjente grotten og dens naturlige fenomen.

Inngangen til grotten er så lav at vi må senke hodene akkurat i det vi entrer grotten, for en opplevelse!

Bisevo Blue Cave er blitt et populært besøks mål for turister, og når vi går i land merker vi fort at vi ikke er den eneste gruppen som vil inn i grotten. Det blir litt venting, men med godt humør og en Corona slår vi oss til ro med at vi må vente på vår tur.

Ragnhild, Roy og Anette holder humøret oppe!

Jentene fra besetningen ombord i Captain Bota blir med oss til den blå grotten, strålende fornøyd!

Den hvite bunnen i grotten gjør at når solstrålene kommer gjennom sprekker i grotten reflekterer og danner et unikt natur fenomen.

Etter besøket på Blue Cave, cruiser vi videre mot øya Vis. Her stopper vi før vi legger til kai, til stor begeistring for passasjerene. Hopp i havet!

Vi ankommer øya Vis og mat må vi ha. Er det noen som kunne tenkt seg å være med på tradisjonell peka? «JA» høres det fra Roy som strekker begge hendene i været.

Vi reserverer bord på Konoba Dol en liten koselig familiedrevet restaurant. Her står Mario klar i døren når vi kommer og forteller oss hva peka er.

Peka er en tradisjonell metode for matlaging som gjør at kjøtt og fisk blir stekt over høy varme, i en keramikk eller metall skål. Dette gjør at maten beholder saftigheten og smaken forteller Mario.

Såå godt da!

Fornøyd gjeng etter en god middag, på vei tilbake til Captain Bota.

Lavendel øya Hvar

DAG 2.

Våkner i en behagelig seng, og når jeg ser ut av vinduet er båten allerede på vei mot Bol.

Etter frokost får vi litt informasjon om hva som skal foregå denne dagen. Første stopp i dag er Bol på øya Brac, her legger vi inn til kai og vi får litt over 2 timer til utforske den populære og kjente stranden Zlatni Rat.

Tilbake på båten får vi servert lunsj av skjønne Ana, som alltid smiler og passer på at alle får det de ønsker av drikke og snacks. Når lunsj er servert, kommer Cruise manager Felix å forteller at vi stopper på vei mot Hvar, hvor vi setter anker og passasjerene får mulighet til og bade.

Endelig! Man er ikke sein med å hoppe fra dekk når det grønne vannet lyser opp utenfor båten.

Etter bade stoppet, legger vi til kai på øya Hvar, her venter den Engelsktalende guiden på oss. Hun informerer litt om at spaserturen tar en liten time gjennom de små stein belagte gatene i byen Hvar. I gatene passerer vi mange koselige små butikker.

Landsbyen har rik historie og guiden vår forteller blant annet at Ivan Vučetić som oppfant fingeravtrykk metoden kommer fra landsbyen. Hvar er også velkjent for sin vinproduksjon, kapers og lavendel dyrking. Her kan man kjøpe lokale produkter og prøvesmake diverse lokale spesialiteter.

Etter spaserturen får vi mulighet til å utforske Hvar på egenhånd, med kaffe på en lokal restaurant eller middag for de som ønsker det.

Når kvelden kommer merker man at landsbyen lever, å er perfekt for deg som liker å ta en øl i havnen utover nattetimene.

Første stopp Pucisca- Brac

Båten ligger  i havnen og venter på oss

Dag 1.

Mannskapet står klar til å ta imot gjestene, alle får tildelt lugar og vi setter kurs kl 13:00 mot Puscisca på øya Brac. Cruiseskipet er romslig og vi har en behagelig reise mot Puscisca. Noen velger å tilbringe tiden i boblebadet på taket, mens andre sitter i loungen å leser avisen. Vi blir fort kjent med mannskapet, både de og gjestene ser frem til å tilbringe dagene på sjøen.

Sen ettermiddag ankommer vi Pučišća, den største landsbyen på øya Brač. Ingen steder i systemet av byer og landsbyer i Dalmatia har en så overbevisende rolle som i Pučišća, med sin spektakulære uregelmessighet i den bratte naturlige havnen, dens autentiske middelhavs-arkitektur og rustikk atmosfære. Fjorden som møter tre smale daler, som stammer fra åsene for å bli med i det stille og vakre vannet. Steinbruddet i Pučišćas ble utnyttet i antikken; gjenåpningen av steinbruddet fant sted i 1455, ubrukt siden romertiden. Det var fra dette steinbruddet at steinen ble utvinnet for å bygge kalkstein i Det hvite hus i Washington DC og parlamentets hus i Wien.

Se på det klare vannet da!

Her får vi fritid etter at båten vår har lagt til kai, bading og kaffe før velkomst drink ombord på båten kl 19:00. Cruise manageren Felix samler alle gjestene for en gjennomgang av  praktisk informasjon, sikkerhet og planen for de neste dagene. Vi blir kjent med kapteinen og hans mannskap, før de ønsker oss velkomment inn på en 3 retters middag. Det er god stemning ombord og gjestene blir kjent med hverandre.

God natt fra vakre Kroatia og Capetan Bota!

Ny reiseblogg fra 23.06.2018-27.06.2018

Skjærgårdscruise langs kysten i Kroatia!

Smaksopplevelse på Kornati

Dag 8.

Da skal vi ut på båt igjen! Denne gangen en raskere kabincruiser ut mot Kornati øyene.

Skipperen legger ned madrass underlag så vi kan nyte utsikten fra dekk hele båtturen.

«Se så fantastisk»

På Kornati er det mange privateide landområder, det bor bare 2 saue bonder på denne øyen 12 måneder i året. Restauranten er derfor ikke åpnet utenom sesongen, som ikke har startet enda. Vi lykkes heldigvis med å komme i kontakt med restauranten som sier seg villig til å tilberede mat til oss! Dette var vi veldig glad for, for en smaksopplevelse!

Tunfisk carpaccio, wasabi og skjell med marengs og fiken is til dessert var noe av det vi fikk servert.

Restaurant eieren forteller at for han er det viktigst med kvalitet og ferske sesongbaserte råvarer. De legger virkelig sjelen sin i matlagingen og har i alle år drevet restauranten uten strøm eller vann. Så innmari imponerende hva de får til!!

 

Zadar og vingården Raznjevica Dvori

Dag 7.

Dagen starter tidlig og vi har avtalt å møte guiden vår for dagen, kl 10:00 står hun klar i inngangen av gamlebyen ; Er dere klar for en lærerik dag med litt omvisning og historie? Lyder det entusiastisk.

Vi starter med en spasertur gjennom Kalelarga, som er hovedgaten i gamlebyen. Her kan hun fortelle at når man spaserer langs denne gaten er det litt som å gå på en catwalk, alle studerer hverandre på denne gaten og det sies også at ekte kjærlighet  ikke er vist før man har gått hånd i hånd sammen på Kalelarga og vist kjærligheten frem for alle. Videre besøker vi St.Donat kirken hvor vi klatrer helt til topps for den flotte utsikten, her kan man se alle delene av vakre Zadar og menneskene som går rundt helt rolig, som om ingen har noen steder de skal være.

Kan dere tro at denne kirken er limt sammen av bare egg?

Vi måtte selvsagt også stoppe på den beste is kafeen i Zadar Donat.

Etter en flott omvisning og morsomme historier og fakta har vi neste stopp på Fosa restaurant, den beste fiske restauranten i Zadar.

Kokken Sasa forteller stolt at siden han ble kokk på Fosa har han prøvd å beholde tradisjon samtidig som han han innført en moderne vri.

Menyen blir endret fra dag til dag utfra hvilke råvarer og fisk som er fersk og tilgjengelig den morgenen.

Her skal vi definitivt tilbake!

Etter at alle er mett og fornøyd venter sjåføren som skal ta oss med videre til vingården. Etter en liten kjøretur på 30 minutter er vi fremme ved en fantastisk eiendom, her blir det arrangert alt fra vinsmaking til bryllup og sykkelturer gjennom vingården.

 

Vi får servert 4 sorter vin med litt tradisjonell prosciutto og ost samt en introduksjon til vinproduksjon og forskjellen på druekvalitet og viktighet av kvalitet.

 

Som om denne dagen ikke var lang nok bestemmer vi oss for en kvelds bit i Zadar på en av de mer hippe restaurantene som har åpnet, Hedonist!

For en meny! Her var det mye å velge mellom i menyen men raskt endte vi opp med blekksprut burger, denne var overraskende god og hele burgeren forsvant ned på høykant.

 

 

Seilbåt til Ugljan

Dag 6.

Denne dagen har vi gledet oss til i lang tid, vi skal nemlig på seilbåt til Øya Ugljan utenfor Zadar.

Når vi ankommer marinaen står skipperen klar å venter på oss, Mate skal være vår skipper for dagen. Dette blir så GØY!

Sjøen er speilblank og vi forsøker å sette seil, men med lite vind må vi nok innse at motor er beste måte hvis vi skal komme frem til avtalt tidspunkt til Øya.

Vårt første stopp er havnen i Preko, her venter Mate på oss til vi skal seile tilbake til Zadar.

I havnen venter guiden Matea, hun skal vise oss noen av de historiske monumentene på Øya og er full av flotte historier og fakta. Hun forteller blant annet at 80% av tunfisken som blir fanget utenfor Ugljan blir sendt til Japan og Nobu restaurantene.

Mari fra Magasinet Reiselyst følger ivrig med.

Etter en kjøretur rundt på Øya har vi et stopp hos familien Skopic, de har vunnet flere gullmedaljer og priser for den beste olivenoljen. Det koselige paret viser villig frem prisene

og forteller om produksjonen og litt av hemmelighetene bak den gode smaken.

Vi ankommer Zadar ved solnedgang, for en dag!

Reiselyst Magasinet- Krka Nasjonalpark og Sup skole.

Dag 5.

Dagen starter tidlig i dag, vi er oppe kl 05 og har en lang dag foran oss.  Vi skal sjekke ut fra hotell Kornati og inn på Ilirija spa hotell som ligger kun noen få meter bortenfor, før vi setter kurs mot Split for og hente Mari (Journalisten som vi skal følge oss de neste dagene) og første stopp på denne turen er Krka Nasjonalpark, her skal guiden vår Dina føre oss gjennom parken og dens lange historie.

Mari og Dina går foran og når de stopper på første utkikkspunkt er det ikke vanskelig å se hvorfor Krka er den mest populære Nasjonalparken.

Krka Nasjonalpark består av flere vannfall og strekker seg totalt over 242 meter, i denne Nasjonalparken er det lov og bade i motsetning til andre Nasjonalparker i Kroatia frem til 01 oktober, og da må vi selvsagt ta oss en dukkert etter første halvdelen av spaserturen vår.

Guiden vår Dina tar oss med gjennom historie av kornproduksjon, elektrisitet og Kroatia`s første eksempel på vaskemaskin.

Ettersom Zadar er kjent for en av de fineste solnedgangene i verden, og vi er så heldig å kjenne Martina som driver med Sup i Zadar bestemmer vi oss for å nyte solnedgangen på en ny måte denne kvelden.

Etter en rask introduksjon til Sup setter vi ut på sjøen, det er litt urolig og bølger i dag men brettene er stabil og vi får kjapt teken på det.

 

Turistene ankommer

Dag 4.

Nok en ny dag og nye muligheter åpner seg, når vi kommer ned i resepsjonen for morgen kaffeen og litt kontortid tar det ikke lang tid før vår faste kelner Domagoj kommer løpende,” 2 store macciato og juice? sier han med et stort smil”.

 

Denne dagen blir tilbrakt på Øya Pag og Zrce Beach, laget for de mellom 18-35 år.  Dagen vår her kan følges på Instagram kontoen til Zrce.no.

I Biograd merkes det at turistene har ankommet, det kunne høres utover natten at det feires og latteren sitter lett rundt på restaurantene.

De lokale er i godt humør og alltid like serviceinnstilt og når kvelden kommer er vi innom en av restaurantene like ved hotellet.

Ugljan den grønne Øya

Dag 3

Ah! Nok en dag hvor man kan åpne balkongdøren og kjenne på den deilige luften, sjøen er helt stille og gradestokken viser allerede 24 grader kl 08:00.

Vi skal til øya Ugljan og den lille landsbyen Preko i dag utenfor Zadar, en av over 300 øyer som befinner seg i Zadar Archipelago.

Ugljan er kjent som den grønne øya på grunn av den tette furuskogen og oliventrærne, her skal vi besøke Vile Dalmacije Resort og Danijela for litt planlegging av neste sesong. Så etter morgen kaffen og et lite stopp innom bakeriet på veien for en burek er vi på vei.

Fra Biograd til Ugljan må vi via Zadar, her er fergeforbindelsene gode og rutene går fra tidlig morgen til sent på kveld. Med en overfartstid på 20 minutter er vi på Ugljan etter en liten time. Her står Danijela og tar oss imot med åpne armer, klar for gi oss en omvisning av de nye leilighetene som straks er ferdigstilt.

Ah temperaturen stiger, og vi må test ut en av de mange flotte strendene Ugljan har å by på, her er det krystallklart hav og man kan på flere av strendene gå hundrevis av meter ut med 1 meters dybde på sandbunn. Det er også populært og perfekt å dykke rundt Øya med mye å se under havnivå.

 

Steder verdt å besøke på Ugljan:

  • Preko
  • Kali
  • Jaz Beach
  • Ugljan

Her kunne vi blitt lenge, men jobb kaller… vi skal heldigvis tilbake på tirsdag!

 

Zadar

Dag 2

Vi er oppe å hopper samtidig med fuglene i dag, ivrig etter å startet dagen med jobbing i solen med en deilig Macciato. Når vi kommer ut på promenaden i Biograd er solen kommet opp og de lokale sitter allerede med avisen i en hånd og Macciatoen i den andre, nå føler vi oss som hjemme!

Etter litt jobbing og logistikk planlegging sitter vi oss i bilen, når bildøren åpnes slår varmen mot oss og selv om stranden roper på oss 20 meter unna parkeringen har vi et viktig møte og air-condition settes på fullt og vi setter kurs mot Zadar.

Utsikten fra møtelokalet og vår faste arbeidsplass når vi er i Zadar er helt nydelig, Borik befinner seg 4 km unna gamlebyen med en lang promenade og strand med turkist farget hav og sand i bunn er denne stranden en av våre favoritter!

Møtet med Tomo og Terra Travel er vellykket og planen er satt for den spennende uken som vi har i vente, klokken har bikket 16:00 og vi kommer plutselig på at vi ikke har fått i oss annet en en rekke med Macciatoer.

Er det noe Kroatere er gode på er det service og det tar ikke mange sekunder før Tomo allerede er i telefonen og har ordnet bord på en av de beste fiskerestaurantene i Zadar som har 2RIBARA Han insisterer på at vi må dit å prøve en rett i menyen, og han hadde HELT rett, maten var fantastisk.

Vi lar kelneren overraske oss med en rett han foreslår fra menyen og dette var virkelig en opplevelse for smaksløkene.

Vi ruller fra matbordet og spaserer gjennom gamlebyen før vi må tilbake til Biograd

Når vi ankommer Biograd står det en rekke med busser full i glade turister, sesongen starter for fullt denne helgen og byen våkner til liv.

Dagen er straks omme og vi avslutter med solnedgangen i bassengkanten, og konstaterer med at vi har den beste jobben i verden!

Endelig på plass i Kroatia

Dag 1

Det har blitt mai måned og selv om turistsesongen har startet i Kroatia, har ikke like mange direkte flyvninger startet. Så etter et lite stopp i London gikk reisen videre til Split, det er en spesiell stemming når flydøren åpnes og passasjerene møter den deilige varmen og solen, det er ferie!

Etter å ha hentet ut leiebil med rask og god service hos Avantcar farter vi straks videre mot Biograd Na Moru. Vi ankommer sen ettermiddag, temperaturen måler 30 grader kl 18:00 det bades enda og stemningen er rolig og behagelig. Lokale har startet forberedelsene for sesongen og det settes opp boder, males og gjøres klart i gatene mens de ler prater og stemningen er på topp! Alle gleder seg til sommeren 2018.

Vi måtte selvsagt ta en spasertur på den flotte promenaden som går gjennom Biograd og ta en stor Macciato på en koselig kafè mens vi så på alle som badet og lekte i strandkanten, før vi sjekket inn på Hotell Kornati hvor vi skal tilbringe de neste dagene. Med en så nydelig arbeidsplass gjør vi oss klar for et lite forretnings møte på kvelden før det er natt.

Så håper vi på å kjenne på sjøtemperaturen i morgen før det jobbes videre!

Hotell Kornati finner dere under denne linken: http://www.kroatiaturer.no/hotel/hotell-kornati-biograd/